TOP
Veelgestelde vragen over verlichting
Goede verlichting is belangrijk. De keuze van een lamp hangt af van vele factoren. In uw zoektocht kan het zijn dat u termen of begrippen tegenkomt waarvan de betekenis niet altijd duidelijk is. We hebben daarom hieronder de meestgestelde vragen voor u beantwoord:
- Wat houdt IP-waarde in?
- Wat houdt IK-waarde in?
- Wat is het verschil tussen Watt, Lumen en Lux?
- Uit welke lampfittingen kan ik kiezen?
- Uit welke lamptypes kan ik kiezen?
- Wat is de CRI-index (kleurweergave-index)?
- Wat is de UGR-waarde?
- Wat is de geschikte kleurtemperatuur (Kelvin)?
- Wat betekent de uitfasering van conventionele lampen?
Wanneer u verlichting wilt aanschaffen voor buitengebruik of in de badkamer ziet u vaak een bepaalde IP-waarde staan. Maar wat betekent deze eigenlijk?
In bepaalde omgevingen en/of situaties is het belangrijk dat u weet hoe goed beschermd uw verlichting is. De IK-waarde staat voor de mate van slagvastheid van een armatuur en geeft aan in hoeverre de armatuur bestand is tegen bepaalde schokken. Welke classificaties voor slagvastheid zijn er?
Lumen, Lux, Watt.. Allemaal begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Wat betekenen deze termen en wat is het verschil? Lees het hieronder.
Bij het kiezen van uw lichtbronnen zijn er veel verschillende lampfittingen, ook wel lampvoetjes genoemd. Welke fittingen zijn er beschikbaar en wanneer gebruikt u welke fitting?
Wanneer u een lichtbron wilt gaan aanschaffen komt u ook voor de keuze te staan welk lamptype u kiest. Er zijn verschillende lamptypes waaruit u kunt kiezen waaronder LED, halogeen- of gloeilampen. Welke lamptypes zijn er nog meer en wat is het verschil?
Wanneer u verschillende lampen aan het bekijken bent komt u waarschijnlijk ook de kleurweergave-index tegen, ook wel de CRI (Color Rendering Index) genoemd. Wat betekent dit precies en waar heeft u het voor nodig?
In specifieke situaties, zoals op het kantoor, is het belangrijk om te weten welke UGR-waarde de lampen van uw armaturen hebben. Wat is de UGR-waarde en bij welke UGR-waarde zit u goed?
De kleurtemperatuur (Kelvin) bepaalt de sfeer van uw ruimte. Wat betekenen de verschillende kleurtemperaturen en wanneer gebruikt u welke kleurtemperatuur? Lees het hieronder.
Door Europese regelgeving zijn afgelopen maanden diverse typen lampen uit productie genomen. Vanaf augustus 2023 betreft dit PL-C lampen, PL-T en PL-L lampen. Sinds september jl. zijn daar de TL buizen T5 en T8 en Halogeen G9, G4 en GY6 bijgekomen. De Europese Unie wil de uitstoot van broeikasgassen in 2030 aanzienlijk verminderen. Om dit te kunnen realiseren worden de inefficiënte lampen uit de markt gehaald.
Voor vrijwel iedere conventionele lamp is er vandaag de dag een prima LED alternatief beschikbaar. Deze leveren niet alleen dezelfde kwaliteit licht, maar zijn bovendien ook veel zuiniger. Zo kunt u met LED tot wel 90% besparen op uw energieverbruik.
Natuurlijk zijn er ook een aantal uitzonderingen op de regel, met vrijstelling:
- Noodverlichting
- Lichtbronnen op batterijen
- Armaturen met vervangbare lichtbron
- Kunstvoorwerpen
Vanaf februari 2027 zullen daar ook nog de halogeenmetaaldamplampen en hogedruk natriumlampen aan worden toegevoegd.